Nézz körül!Ha van kedvenc sztárod énekesed akkor ez a te oldalad

Ezen az oldalon sztárokat,énekeseket találsz,olvashatsz róluk.

Janet Damita Jo Jackson (Gary, Indiana, 1966. május 16.) amerikai1980-as és 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója. A Jackson család legfiatalabb gyermekeként Los AngelesThe Jackson 5, illetve Michael Jackson húgaként volt ismert. Első albumát tizenhat évesen jelentette meg az A&M Recordsnál, az áttörést 1986-ban megjelent harmadik albuma, a ControlJimmy Jam és Terry Lewis producerekkel. Zenéje, mely az R&B, disco, funk és rap elemeit ötvözi, és gyakran használ fel részleteket korábbi dalokból, több stílus kedvelői körében is népszerűvé tette. Innovatív zenei stílusa, koreográfiája és videoklipjei mellett társadalmi tudatosságú dalszövegeiért is elismerést kapott. popénekesnő, az mellett, Encinóban nőtt fel, és először hétévesen lépett fel. Kezdetben gyerekszínészként és a című albuma hozta meg. Ezzel az albummal kezdődött évtizedeken átívelő együttműködése

1991-ben írta alá szerződését a Virgin Recordsszal, rekordösszegért; ekkor vált a zeneipar egyik legjobban fizetett művészévé. 1993-ban már ennél a kiadónál jelent meg janet. című albuma, mely szexszimbólummá tette. Ugyanebben az évben kapott először főszerepet egy mozifilmben, a Hazug igazságban, Tupac Shakur oldalán. Az 1990-es évek végére az évtized második legsikeresebb előadója lett. All for You című albuma már az ötödik listavezető stúdióalbuma lett a Billboard 200 amerikai albumslágerlistán. 2007-ben átszerződött az Island Def Jam kiadóhoz, itt jelent meg legutóbbi, tizedik stúdióalbuma, a Discipline.

Világszerte több mint 100 millió lemezt adott el, ezzel ma az egyik legsikeresebb előadónak számít.[1]

A Recording Industry Association of America (RIAA) az Amerikában legtöbb lemezt eladó női előadók közt a 11. helyre sorolta 26 millió, a RIAA által minősített albummal;[2] a Billboard slágerlistán szereplő 100 legsikeresebb előadót felsoroló listán a 7. helyre került.[3] Nagy befolyással volt a popzene alakulására, számos előadó tartja példaképének.

    

Élete

Janet gyermekkorától kezdve a szórakoztatóiparban dolgozik, hétévesen lépett fel először. Testvérei a zenei életben értek el sikereket (leghíresebb közülük Michael Jackson), Janet karrierje azonban gyerekszínészként indult, öt sorozatban is szerepelt, énekesként csak testvérei albumain tűnt fel (egy duettet énekelt Randyvel, és vokálozott a The Jacksons, Michael és LaToya albumain is). Első lemeze 1982-ben jelent meg Janet Jackson címmel az A&M kiadónál, de korántsem ért el akkora sikereket, mint testvérei. 1984-ben jelent meg második lemeze Dream Street címmel. Bár hangzásvilága jobb volt az első albuménál, még kevésbé volt sikeres, annyira, hogy nem is adtak ki belőle túl sokat (jelenleg ritkaságnak számít és csak Japánban lehet kapni).

Janet 1984-ben feleségül ment a DeBarge együttes énekeséhez, James DeBarge-hoz, a házasságot azonban később érvénytelenítették, feltehetőleg mert James nem bírt leszokni a drogról.

1985-ben megjelent Janet új kislemeze Start Anew („Kezdjük újra”) címmel (szintén ritkaság és csak Japánban jelent meg). Janet valóban újrakezdett mindent: harmadik albumát a The Time együttesben zenélő Jimmy Jam és Terry Lewis segítségével készítette. Korábbi két lemezétől eltérően a dalszövegeket már maga Janet írta azokról a témákról, amik foglalkoztatták. A Control című album hatalmas siker lett, első helyre került a pop- és az r&b-slágerlistán is. A kilenc dalból hat kislemezen is megjelent, és videoklipek is készültek belőle, a legtöbb klip koreográfiáját Paula Abdul tervezte.

1987-ben Janet két dalt énekelt Herb Alpert lemezén: Diamonds és Making Love in the Rain, ezenkívül megjelentetett egy remixalbumot (Control – The Remixes) három különböző változatban.

Az A&M lemeztársaság szerette volna, ha Janet a jól bevált formulánál marad és készít egy, a Controlhoz hasonló új albumot, Janet, Jimmy Jam és Terry Lewis azonban valami újat akart nyújtani. Az 1989-ben megjelenő új album a Rhythm Nation 1814 címet kapta, és a dalok egy része, köztük a címadó Rhythm Nation témájául a társadalom problémái szolgáltak: rasszizmus, szegénység, kábítószer, hajléktalanok. „A Control rólam szólt” – mondta Janet –, „a Rhythm Nation pedig arról, ami a világban zajlik.”

1990-ben Janet életében először világ körüli turnéra indult, és hatalmas sikert aratott látványos koncertjeivel, melyeken még egy feketepárduccal is fellépett (emiatt az állatvédők tiltakoztak).

1992-ben Janet egy duettet énekelt Luther Vandrosszal (The Best Things in Life Are Free) egy készülő filmhez, és ő maga is a filmezés felé fordult: 1993-ban John Singleton filmjében, a Hazug Igazságban (Poetic Justice)Tupac Shakurral együtt. Janet egy Justice nevű költőt alakított. Időközben négy lemezre szóló szerződése az A&M kiadóval lejárt, és 32 millió dolláros szerződést kötött a Virgin Recordsszal, megdöntve ezzel minden rekordot. (Nem sokkal később Michael Jackson megdöntötte Janet rekordját és még nagyobb összegű szerződést írt alá a Sonyval, a Virginnél azonban Janet maradt a rekorder egészen 2001-ig, amikor Mariah Carey is ideszerződött.) szerepelt a később meggyilkolt rapperrel,

1993-ban megjelent janet. című albumának témája a szerelem és főleg a szex. Janet a borítón meztelen felsőtesttel mutatkozik, melleit csak René Elizondo kezei takarják. Elizondo és Janet gyerekkori barátok voltak, Janet válása után közelebb kerültek egymáshoz, és titokban összeházasodtak – házasságukat egészen 2001-es válásukig sikerült titokban tartaniuk.

A janet. című albumról megjelent első kislemez és videoklip, a That’s the Way Love Goes az Egyesült Államokban a mai napig Janet legsikeresebb kislemeze. Az albumon helyet kapott az Again című szerelmes dal, a Poetic Justice egyik betétdala, melyet Oscar-díjra is jelöltek.

Janet újabb turnéra indult, ami két évig tartott. 1995-ben visszatért a stúdióba, és kiadott két albumot, valamint duettet énekelt bátyjával, Michaellel. A Scream című dalhoz készült futurisztikus klip minden idők legdrágább videoklipje. A két album egyike, a Janet.Remixed az előző album dalainak remixeit tartalmazza, a Design of a Decade 1986/1996Control és a Rhythm Nation 1814janet. albumról (az amerikai változaton csak egy, a That’s the Way Love Goes), két új dal (Runaway és Twenty Foreplay), valamint a The Best Things in Life Are Free. pedig, melyet régi kiadója, az A&M jelentetett meg, Janet első válogatásalbuma, túlnyomórészt a slágerei szerepelnek rajta, valamint két dal a

1997-ben Janet új albummal jelentkezett, címe: The Velvet Rope. Az album sötétebb hangulatú, mint az előzőek, érződik rajta, hogy készítése alatt Janetet depresszió gyötörte. Az album legnagyobb sikere a Janet AIDS-ben elhunyt barátaihoz szóló Together Again. A The Velvet Rope fő témája az, hogy mindannyian különlegesek vagyunk, a boldogságot pedig magunkban hordozzuk.

Janet 1998 és 2000 között több más előadóval is együttműködött: a Shaggyvel énekelt Luv Me, Luv Me, a Busta Rhymessszel közösen előadott What’s It Gonna Be?!, Janet és Elton John duettje, az I Know The Truth és a Blackstreet Girlfriend/Boyfriend című dala, melyen Janet is közreműködött, mind nagy sikert arattak, ahogy a Pepsi-reklámhoz készült Ask for More is.

Janet 2000-ben szerepelt Eddie Murphy filmjében, a Bölcsek kövére II-ben, és ő énekelte a film egyik betétdalát Doesn’t Really Matter címmel. (Ez később felkerült új stúdióalbumára is.)

Janet és René Elizondo kapcsolata ebben az időben romlott meg, bejelentették, hogy elválnak (a rajongókat, akik nem is tudtak a házasságról, nagyon meglepte a hír), René pedig beperelte Janetet, amiért nem részesedhetett megfelelő arányban a keresett pénzből.

2001-ben megjelent Janet új albuma All For You címmel. Az album dalainak többsége könnyed, optimista hangvételű. Az albumról csak három kislemez jelent meg, és pénzügyileg nem volt akkora siker, mint az előzőek, az újabb turné ellenben sikeres volt, annak ellenére, hogy európai turnéját Janet a 2001. szeptember 11-ei események miatt lemondta.

2001-ben és 2002-ben Janet együtt dolgozott Beenie Mannel és Justin Timberlake-kel (ez utóbbival a pletykák össze is hozták), aminek két dal lett az eredménye (Feel It Boy és (And She Said) Take Me Now).

2004-ben megjelent Janet következő albuma Damita Jo címmel. Az album fő témája ismét a szex, ahogy a janet., All For You és részben a The Velvet Rope albumoké is, a rajongók egy része úgy érzezte, hogy Janet már nem tud újat nyújtani, talán emiatt van, hogy az album kevésbé lett sikeres, mint az előzőek. A Janettől már megszokott és sokak számára kissé unalmas dalszövegektől eltekintve azonban az album mégiscsak nyújt valami újat: Janet ezúttal nemcsak Jimmy Jammel és Terry Lewisszel dolgozott együtt, több más jelentős producerrel, Dallas Austinnal és Kanye Westtel is.

Janet kapcsolata Jermaine Dupri producerrel hét évig tartott; ő a producere Janet 2006-ban megjelent albumának, melynek eredeti címe 20 Years Old lett volna, ezt lerövidítették 20 Y.O.-ra. Az album címe egyrészt arra utal, hogy 20 év telt el Janet első sikeres albuma, a Control megjelenése óta, másrészt arra is, milyen fiatalnak érzi magát Janet. Az album a korábbi nagy sikerekhez képest nem ért el magas eladási példányszámot.

Új albuma, a Discipline már az Island Records kiadónál jelenik meg 2008-ban, a Virgin Recordsszal kötött szerződése lejárt. Az első kislemez, a Feedback pozitív kritikákat kapott, a további kislemezek azonban nem részesültek megfelelő promócióban, így Janet megvált a kiadótól.

Michael+  és Janet

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 319
Tegnapi: 118
Heti: 993
Havi: 2 708
Össz.: 699 806

Látogatottság növelés
Oldal: Janet Jackson
Nézz körül!Ha van kedvenc sztárod énekesed akkor ez a te oldalad - © 2008 - 2018 - hiressegek.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »